צו הריסה שיפוטי
מקרים רבים של בנייה בישראל עלולים להסתיים תחת מנעד רחב של סנקציות ובחלק מהמקרים גם בקבלת צו הריסה שיפוטי, שכן הליכים של חריגות בנייה או בנייה שלא על פי ההיתרים המתאימים עלולים להיחשב כעבירה פלילית. מקרים שכאלו מתבצעים תוך כדי איזון אינטרסים שבין בעלי הנכס לבין צורכי הציבור, שכן צו שכזה נחשב גם להליך הרומס את הזכות לקניין חופשי. על כן חשוב לדעת כי על מנת שצווים כאלו יינתנו נדרשים להתקיים כמה תנאים, עם זאת במרבית המקרים צו הריסה שיפוטי ידרוש דווקא מבעלי הנכס לבצע את הליך ההריסה. כל שכן במקרים סבוכים כמו אלו מומלץ להיוועץ עם עו"ד אביטל רעות, המתמחה בדיני מקרקעין ומעניקה ליווי משפטי עד לקבלת ההיתרים המתאימים.
משמעותו של צו הריסה שיפוטי
כאשר מדובר במקרים בהם נתקבל צו הריסה שיפוטי, ככל הנראה הרשות המקומית צברה די עדויות וחומר טכני המעיד על חריגות בנייה די קיצוניות. שכן היכולת של הרשות להוציא צו מנהלי קיימת, אך בקבלת צו דרך בית משפט מעיד כי הרשות המקומית מיצתה את כל ההליכים כנגד בעלי הנכס ודורשת צו הריסה דרך הרשות השופטת. מקרים שכאלו בעיקר להוביל גם למשא ומתן אל מול הרשות המקומית, עם זאת קבלת צווים שכאלו ניתנים במקרים בהם לא ניתן להוכיח מי ביצע את העבירה או שלא ניתן למסור לאדם שביצע את העבירה, הזמנה לדין.
לעכב? לבטל? מה ניתן לעשות
צו הריסה שיפוטי דורש טיעונים חזקים במיוחד, שכן הליך זה נחשב כבר להליך פלילי עלול גם להוביל לכדי מאסור בפועל. עם זאת זמן תגובה של בעלי הנכס הינו שלושה ימים לשליחת התנגדות לצו, כאשר לבקשה זו נדרשת להוסיף גם בקשה לעיכוב הצו. כל שכן במקרה ובו קיימת תוכנית בנייה מעודכנת המראה על בנייה שעל פי חוק, הסיכוי לביטול צו הריסה גבוהה, עם זאת חשוב לזכור כי מצבים כאלו דורשים פעילות מהירה והתערבות משפטית מצוינת. על כן אחת ההמלצות בעבור מקרים שכאלו, היא לא אחרת מאשר עו"ד אביטל רעות, המייצגת נאמנה מקרי מקרקעין רבים בצורה מעולה.